M. Erhan Durukan: “DİNÇER SÜMER”

M. Erhan Durukan: “DİNÇER SÜMER”

M. Erhan Durukan: “DİNÇER SÜMER”

Dinçer Sümer, 9 Eylül 2019’da İzmir’de vefat etti. Türk tiyatro yazarı, yönetmeni, oyuncusu ve seslendirme sanatçısı.

Dinçer Sümer, 19 Mart 1938’de İzmir’de doğdu. Öğrenim yıllarında gazetecilik yaptı. Bu sırada tiyatrolarda çalıştı, sinema filmlerinde rol aldı. Şiir ve radyo oyunlarıyla edebiyata girdi. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü'nü bitirdi. Tiyatro üzerine Polonya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırmalar yaptı.

Dinçer Sümer, 1961'de Devlet Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu’nda ve Tiyatro Yazarları Derneği yönetiminde bulundu. Anadolu Üniversitesi'nde dramaturg dersi öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

Dinçer Sümer'e Türk Dil Kurumu, TRT, TOBAV,  TBMM ve Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Kurumu gibi pek çok kurumdan sanata yaptığı katkılardan dolayı verilen ödüllerin yanı sıra, 1998 yılında da Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Sanat Danışmanlığı da yapan Dinçer Sümer'in ‘‘Eski Fotoğraflar’’ adlı tiyatro oyunu 2008 yılında sinemaya aktarıldı. Necef Uğurlu ve Jülide Övür'ün yönetmenliğini yaptıkları filmde, Ahmet Uğurlu ve Bennu Yıldırımlar rol aldı.

İlk olarak 1976 yılında sahnelendiğinden beri Türk Tiyatrosu'nun en çok izlenen oyunlarından olan ‘‘Eski Fotoğraflar’’ı, ilk izlediğinde 20 yaşında olan Ahmet Uğurlu, bu rolü oynama hayalini 26 yıl sonra 46 yaşında gerçekleştirdiğini söyleyerek, heyecanını farklı bir bakış açısıyla ifade etmişti. Sıradan insanların trajedilerinin anlatıldığı filmde, zıt dünyaların altını çizmek istediklerini belirten Necef Uğurlu, filmin temasını; ‘‘Her iyinin bir kötü yanı, her kötünün de bir iyi yanı vardır. Her insanın bir masum hikâyesi vardır. İnsanların hayatları yanlış kişilerle kesişebilir’’ sözleriyle anlatmıştı.

Sümer, 9 Eylül 2019 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kitapları:

1981 Bozuk Bir Şey / Roman

1994 Toplu Oyunları 1, Eski Fotoğraflar / Gül Satardı Melek Hanım / Katip Çıkmazı / Maviydi Bisikletim

1996 Aklımda Kalan Masallar

1996 Bir Düş Müydü O İzmir

1997 Toplu Oyunları 2, Gecenin Kulları / Memuroğlu Memur

2003 Toplu Oyunları 3, "Ali Ayşeyi Seviyo" / Beni Dünya Kadar Sev

2008 Toplu Oyunları 4, Sandalım Kıyıya Bağlı / Marion İle Memet

Günebakan / Şiir

Denize Çıkan Cadde / Şiir

Küçük Kızın Adı Ayşe / Şiir

Bu Topraklar İçin / Oyun

Eski Fotoğraflar / Oyun.

Usta tiyatrocu son yolculuğuna uğurlandı

Tiyatro oyun yazarı, yönetmeni, oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Dinçer Sümer, İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı.

Sanatçı Dinçer Sümer, bir süredir İzmir'de tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti. 81 yaşında hayatını kaybeden tiyatro oyun yazarı, yönetmeni, oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Dinçer Sümer için önce tiyatro yolculuğunun başladığı İzmir Konak Sahnesi'nde tören düzenlendi, ardından ikindi namazını müteakip Hamidiye Camii'nde cenaze namazı kılındı. Sümer'in naaşı, Urla Zeytinalanı Mezarlığı'na defnedildi.

(İHA - 10.09.2019 - 18:46)

Scroll to Top