Cumhuriyet Halk Partisi tarafından başlatılan ‘Eğitim Maratonu’ programı kapsamında farklı illerde ‘Eğitim Buluşmaları’ düzenleniyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’ın başkanlığındaki CHP heyeti, Hatay ve Kahramanmaraş’ın ardından Gaziantep’i ziyaret etti.
CHP heyeti, akşam saatlerinde Şehitkamil Belediyesi Koru Park’ta ‘Eğitim Buluşması’programı gerçekleştirdi. Programa katılan vatandaşlar ile CHP heyeti, görüş alışverişinde bulundular. Sorunların yanı sıra çözüm önerileri tartışıldı.
Eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, bu sorunların çözümü için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Eğitim alanında yaşanan sorunlara çözüm bulmak adına akademisyenler ve uzmanlarla birlikte çalıştıklarını belirten Özçağdaş, şu ifadeleri kaydetti:
“Eğitim, hepimizin ortak sorunu. Ülkemizde 20 milyon, bazı ülkelerin nüfusundan fazla öğrencimiz var. 1 milyon 200 bin öğretmenimiz var. 1 milyon atanmayan öğretmenimiz var. Eğitim, her evin konusu ama eğitimin her alanında yüzlerce sorun var. Sınav sistemi bir sorun, Türkiye Yüzyılı Maarif Eğitim Programları bir sorun. Yurttaşı öğrencilerinin okul ücretleri, bazı okullarda yurtdışından gelen öğrencilerden daha pahalı. Akademisyenlerimizle beraber çalışma gruplarımızda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Tabii Milli Eğitim Bakanlığının yapması gereken çalışmalar var. Bunları yaptırmaya çalışıyoruz.”
Eğitim sistemine ve müfredat konusuna yönelik eleştiride bulunan Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, şu sözleri kullandı:
“Müfredatta Cumhuriyet’e dönmediğiniz sürece eğitimi düzeltemezsiniz. Adında ‘milli’ olan Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin ve Cumhuriyet’in en büyük kurumu ama en problemli kurumudur. Bu problemli kurumu, bugüne kadar düzeltemediler. Müfredat yapmak, ulusal bir problem. Yani ideolojik bir problem değil. Yarın, Cumhuriyet Halk Partisi iktidara gelecek. Biz bunu görüyoruz ama bizim partimiz de böyle bir hataya düşmesin. Eskiden, Türkiye’nin eğitim alanındaki uzmanları, eğitim konusunda gerçekten değer verilen insanları bir araya gelir, müfredat oluştururdu. Şimdi, 2-3 adamın dudağının arasında müfredat oluşuyor.”
Özel üniversitelerin fiyatlarına dikkat çeken bir katılımcı, “Özel üniversitelerde Türkiye’den bağımsız çok ciddi enflasyon var. 60-70 bin sıralama yapamayan öğrencilerin tamamı özel üniversitelere fahiş fiyatlarla mecbur bırakılıyor.” dedi.
Türk öğrenciler yerine bazı alanlarda yabancı öğrencilere öncelik verilmesini eleştiren bir mimarlık öğrencisi, “Yabancı öğrenciler okullarda Türk öğrencilere göre çok fazla kayırılıyor. Eğitim ve barınma konularında eşitsizlik mevcut.” ifadelerini kullandı.