M. Erhan Durukan: “TINAZ TİTİZ”

M. Erhan Durukan: “TINAZ TİTİZ”

M. Erhan Durukan: “TINAZ TİTİZ”

Mustafa Tınaz Titiz, tarihte bugün; 18 Nisan 1942'de İstanbul'da doğdu. Tınaz Titiz, Türk siyasetçi ve eski Kültür ve Turizm Bakanı.

1963 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümünü bitirdi ve 1969 yılında Correspondence Course from Education for Career Advancement, on "Logic Design of Digital Computers" dalında eğitim aldı.

1963-65 yıllarında Ereğli Kömürleri İşletmesi’nde (E.K.İ.) mühendis, 1965-67'de Yedek subay, 1967-81'de yeniden (E.K.I.) kurumunda sırasıyla mühendis, başmühendis ve Yöneylem Araştırması Bölümü Müdürü, 1981-83 yıllarında Elektro-Akustik A.S. Genel Müdürü olarak çalıştı.

1983-85 döneminde İstanbul Milletvekili, 1987-89 Kültür ve Turizm Bakanı, 1985-88 yıllarında İstihdam, Bilim ve Teknolojiden sorumlu Devlet Bakanı, 1989-91 döneminde Zonguldak Milletvekili, 1991-95'de Ankara Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi görevlerinde bulundu. Elektrik Mühendisliği, Alev sızdırmazlık, otomatik kontrol konularında çeşitli çeviri kitapları yayımlanmıştır.

1991, 1992 ve 1995 yıllarında O.D.T.Ü.'de, Systems Thinking adi altında dersler vermiştir.

Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı'nın Kurucu Üyesi, Dünya Verimlilik Akademisi Üyesi -WAPS, Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı Üyesi, Türkiye Bilişim Vakfı Kurucu Üyesi, İstanbul Bilim Merkezi Vakfı Kurucu Üyesi, Is Vakfı Kurucu Üyesi, Bedensel Engellileri Güçlendirme Vakfı Kurucu Üyesi, Müteşebbisler Kulübü Kurucu Üyesi, Türkiye Bilişim Derneği Üyesi ve Melvin Jones Fellow üyesidir. Evli ve iki çocuk sahibidir.

Bir süre çeşitli dergi (Ekonomist, BT Haber) ve gazetelerde (Barometre, Gözlem) yazı yazdıktan sonra 1999 yılından beri kendi web sitesinde (www.tinaztitiz.com) yazıyor.

İTÜ’den sınıf arkadaşı Tülay Titiz (Eriş) ile evlidir. Bir oğlu, bir kızı ve üç torunu vardır.

1995'den bu yana yönetim danışmanlığı (M.Tınaz Titiz, Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri) yapmaktadır.

Soru Konferansı® adıyla bilinen kendi adına tescilli ortak akıl arama yöntemini çeşitli kuruluşlara uygulamaktadır.

Diğer yandan, 1994 yılından bu yana, aralıklı olarak kurucuları arasında yer aldığı Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı’nın (BNGV) başkanlığını yapıyor ve BNGV’nin çeşitli projeleri kapsamında düzenlenen seminerlerinin moderatörlüğünü yapıyor.

Gerek kendi firması gerekse BNGV çalışmalarının yoğunlaştığı sorun çözme kabiliyetinin artırılması konusu, kitap, yazı, seminer ve danışmanlık çalışmalarının omurgasını oluşturuyor.

Titiz’in, birisi patent, diğeri faydalı model olarak kendi adına tescilli iki buluşu vardır.

İki boyutlu olmasına karşın satırlar halinde tek boyutlu kullanıldığı için okuma isteksizliği yarattığı düşüncesine dayalı Değişken Derinlikli Yazım (Patent Pending. TPE 2005/03764) tekniği, uzun olduğu için az okunan değerli eserlerin okunmasını kolaylaştırabilecek bir tekniktir.

Faydalı model olarak tescillenen diğer buluş ise deprem masası (Tescil No: TR 2006 00374 Y) olarak bilinen ve deprem sırasında çevresinde geniş bir yaşam üçgeni bırakan çok amaçlı masadır.

Tınaz Titiz (www.tinaztitiz.com) adlı kendi web sitesinin ana sayfasında bakın ne yazıyor:

Önce anla, anlamak için de doğru sorular sor!

Sitenin temel amacı, yıllar boyunca yaşamın çeşitli kesitlerinde biriken deneyimleri, onlardan yararlanmak isteyenlere uygun bir sistematikle sunmaktır.

Birey, kurum ve toplumun Sorun Çözme Kabiliyeti’nin geliştirilmesine katkı sağlayabilecek deneyimler çeşitli başlıklar altında toplanmıştır. Bu birikimler gönüllü hizmetler ve profesyonel hizmetler alanlarında kullanılmaktadır.

Kronik toplumsal sorunları sistem mühendisliği yaklaşımıyla ele almayı önemsiyorum, çünkü lokal çözümler karmaşık sistemlerde çoğu zaman beklenmedik yan etkiler üretir

Kalıcı çözüm üretmek için sistemin parçaları arasındaki ilişkileri anlamamız gerekir.

Problemlere yaklaşım yöntemimiz, sorun çözme kapasitemizi belirler.

Scroll to Top