CHP’li Öztürkmen’den, TBMM’ne köy okullarının açolmasına ilişkin kanun teklifi

CHP’li Öztürkmen’den, TBMM’ne köy okullarının açolmasına ilişkin kanun teklifi

CHP'li öztürkmen'den TBMM'ne köy okullarının açolmasına ilişkin kanun teklifi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

               İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile gerekçesi ekte sunulmuştur.

                Gereğini saygılarımla arz ederim.

                                                                                                                                                          Av.Hasan ÖZTÜRKMEN                                                                     Gaziantep Milletvekili

GENEL GEREKÇE

21 yıllık AK Parti hükümetleri süresince eğitim sistemine dönük birçok farklı uygulama hayata geçirilerek, 9 farklı Bakan dönemi itibariyle bilimel, çağdaş ve istikrarlı bir eğitim modeli sağlanamamış ve eğitim sistemi adeta bir yapboz tahtasına dönüştürülmüştür.

Okula ulaşamayan çocuk sayısının arttığı, artan yoksullukla beraber eğitimde fırsat eşitsizliğinin derinleştiği, akademik özgürlüğün dibe vurduğu bu süreçte; 2012-2013 eğitim-öğretim yılında başlayan ve zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılarak 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini sağlayan eğitim sistemiyle birlikte sınırı daha da genişletilen taşımalı eğitim uygulamasının yarattığı sorunlar daha da görünür olmaya başlamıştır.

Son 10 yılda 25 milyar lirayı aşkın kaynak aktarılarak ağır bir maliyete mal olan taşımalı eğitim birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Son yıllarda artan ölümlü trafik kazaları sebebiyle bu sistemden faydalanan yaklaşık 500 bin öğrenci risk altındadır. Taşımalı eğitim yaygınlaştıkça köy okulları birer birer kapatılan özellikle taşradaki öğrenciler, çok erken saatlerde yollara düşerek evlerinden kilometrelerce uzaktaki okullarda eğitim görmek zorunda bırakılmıştır. Okulsuz ve öğretmensiz kalan köylerdeki aileler de çocuklarının bu zorluğu yaşamaması adına dış göçe itilmiştir.

Öte yandan, yapılan araştırmalar neticesinde taşımalı eğitimin başarı sağlamadığı ve olumlu sonuçlar doğurmadığı ortaya konmuştur. Bu durumun,  taşınan bölgedeki toplumu olumsuz etkilediği gibi taşınılan bölgeye de olumsuz etkileri olduğu, öğrencilerin okul ve sınıf ortamında birtakım sorunlar yaşadıkları, veli desteğinden yoksun kalındığı,  öğrencilerin öğrenme potansiyellerinin farklı olmamasına rağmen taşımalı sistemin okul ve sınıf başarısını olumsuz yönde etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Aynı şekilde konunun uzmanları, atıl durumda olan köy okullarının bir an önce açılmasını önermekte ve köy okullarına ayrılacak bütçenin  de taşımalı eğitimden daha az olacağını belirtmektedir. Bu durum aynı zamanda tarımsal üretimi ve besiciliği yeniden arttıracağı gibi şehirlerde çığ gibi büyüyen işsizlik ve asayiş sorunlarının çözümüne de dolaylı olarak katkı sağlayacaktır.

Gelinen nokta itibariyle, Türkiye'de nüfusu az ve dağınık olan köylerde ilköğretim öğrencilerinin il ve ilçe gibi daha büyük yerleşim yerlerine günübirlik ulaştırılmasıyla yapılan taşımalı eğitim, halihazırda aksayan eğitim sisteminin kamburu haline gelmiştir.

Bu bilgiler ışığında, söz konusu sorunları çözüme kavuşturmak adına köy okullarının yeniden açılması hayati öneme sahiptir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 9’uncu maddesine bir fıkra eklenerek ilkokul açılması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Scroll to Top