Tahsin Tiryaki: “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ”

Tahsin Tiryaki: “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ”

Tahsin Tiryaki: “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ”

Engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla BM İnsan Hakları Komisyonu, 3 Aralık’ı Dünya Engelliler Günü olarak ilan etti.

Bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istedi. Ve o günden beri, 3 Aralık tüm dünyada “engelliler günü” olarak biliniyor.

Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere, birçok belge engellilik sorununu temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır.

Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş ve devleti bu konularda yükümlü kılmıştır. Ancak, hepimizin yaşayarak gördüğü gibi, yasaların var olması onların uygulanabilir oldukları anlamına gelmiyor ne yazık ki. Örneğin, 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Özürlüler Yasası kapsamında engelli vatandaşlara yönelik standartların tüm özel, kamu kurum ve kuruluşlarınca en geç 7 Temmuz 2012 tarihine kadar yerine getirilmesi gerekmekteydi. Maalesef, verilen sürenin bitmesine yalnızca günler kala, engellilerin insanca yaşayabilmeleri için yapılması gerekenler üç yıl ötelendi.

Engelli bireylerin ve toplumun birbirlerinden çok uzakta oluşunun engellilikle ilgili sorunların en önemlisi olduğunu düşünen Engellerin Ötesinde Derneği, tamamı zihinsel engelli bireylerden oluşan Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu ile birlikte, farkındalık gösterileri düzenliyor.

Engelliler yılda yalnızca tek bir gün hatırlanmamalı. Ve o tek gün onlara verilecek tek şey para olmamalı. Engelliler kimsenin onlara acımasını istemiyorlar. Onlar, yalnızca, sahip oldukları haklardan yararlanmak istiyorlar.

Son yıllarda engelliler için çalışan hak temelli sivil toplum örgütlerinin sayısı artmış ve yaptıkları çalışmalar ses getirmeye başlamış bulunuyor. Ayrıca bu örgütleri doğru biçimde yönlendiren ve en iyi örnekleri uygulamaya koymaya çalışan bir kurumumuz var; “Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü”…

Scroll to Top