DURUKAN’IN OBJEKTİFİNDEN: “M. KÂMİL ŞERBETÇİ”
Diğer Haber Kategorileri
DURUKAN’IN OBJEKTİFİNDEN: “M. KÂMİL ŞERBETÇİ”
M. KÂMİL ŞERBETÇİ:
"2000'li Yıllara girilirken; 1000 Yeni Tesis, 100.000 İşçi İstihdamı, 5 Milyar Dolarlık İhracatı hedefliyoruz."
Röportaj M. Erhan DURUKAN
Gaziantep Sanayi Odasına gerek kuruluş çalışmalarında, gerekse kuruluş sonrası yapılan faaliyetlerde büyük emeği geçmiş Oda Yönetim Kurulu Başkanı M. Kâmil Şerbetçi ile Gaziantep Sanayi Odası'nın dünü ve bugünü hakkında konuştuk:
"Sayın Şerbetçi bugün kuruluşunun 7. yılında Gaziantep Sanayi Odası'nın Başkanı olarak sizleri ve kurumunuzu tanımak istiyoruz. Öncelikle Kâmil Şerbetçi kimdir?"
"Kâmil Şerbetçi 1947 yılında Gaziantep'te doğmuştur. 1963 yılında İstanbul'da Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü'ne başlamış, 1968 yılında tahsilini tamamlamıştır. 1971 yılında tekstil üzerine çalışmalarına başlamıştır. Dedesi ve babasından sonra 3. Kuşak olarak üretimini genişletmiş ve 25 yıldır da ev tekstili alanında faaliyet göstermektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır."
"Sayın Şerbetçi, Gaziantep Sanayi Odası neden kurulmuştur?"
"Gaziantep Sanayi Odası mevcut 5590 sayılı kanunun öngördüğü şartlardan ve birazdan belirteceğim ihtiyaçlardan dolayı bir grup müteşebbisin geceli gündüzlü çalışmaları ve o dönemde 1146 sanayicinin yazılı talepleri neticesinde kurulmuştur. Bugün sanayi gelişimi açısından diğer illerin önünde bulunan şehirlerimize bakacak olursak hepsinin bu ihtiyacı duyduğu ve sanayi odalarını kurmuş ya da kurmakta olduğunu gözlemlemekteyiz. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya, Balıkesir, Kayseri, Denizli, Kocaeli, Eskişehir gelişimini ispatlamış ve sanayi odalarına sahip iller olarak dikkat çekmektedirler.
Bu değerlendirmeler sonucunda Kuruluşunun 7. Yılını kutlayan Gaziantep Sanayi Odası'nın özellikle önümüzdeki 10 yıl içerisinde tespit etmiş olduğu büyük hedeflerine ulaşacağı kanaatindeyim."
"Gaziantep Sanayi Odası'nın teşkilât şeması hakkında bilgi verebilir misiniz?"
"Gaziantep Sanayi Odası mevcut 800 üyesinin katılımı ile 4 yılda bir kez genel seçimlere gider. Mevcut üyeler 16 meslek grubunda 5'er kişinin seçilmesiyle toplam 80 kişilik Gaziantep Sanayi Odası Organını oluştururlar. 16 meslek komitesi de 2'şer kişiyi seçerek toplam 32 kişilik Gaziantep Sanayi Odası Meclisini meydana getirirler. Meclis kendi arasında Başkanını ve yönetim kurulunu tayin eder, oluşan yönetim kurulu faaliyete başlar ve kendi başkanını seçerler."
"Sayın Şerbetçi, Sanayi Odası'nın büyük hedeflerinden bahsettiniz. Bize bu hedefler hakkında biraz detaylı bilgi verir misiniz?"
"Sorunun cevabına geçmeden önce Gaziantep'in yetiştirdiği en büyük sanayicilerden biri; Odamızın kurucusu, ilk yönetim kurulu başkanı, ender insan rahmetli Sayın Hacı Sani Konukoğlu Beyi rahmetle anıyoruz. Zira yedi yıl önce vatanını ve memleketini seven bir grup sanayici ile kurmuş olduğu Gaziantep Sanayi Odası bugün o dönemden başlamak üzere istenen büyük hedeflere ulaşıyor olmanın haklı gururu içerisindedir.
Bugün Gaziantep Sanayisi mevcut 3 organize sanayi bölgesinde ve 12 milyon m2'lik alanda Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden birine sahiptir. Bu konuda 4. Organize Sanayi Bölgesine ihtiyaç duyulmakta ve gerekli girişimler tüm hızıyla sürdürülmektedir. 1970'li yılların başında Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilâtı tarafından finanse edilerek kurulan Örnek Sanayi Sitemiz bugünkü sanayi gücümüzün temelini oluşturmaktadır. Aynı zamanda kent merkezinde bulunan irili ufaklı fabrika ve atölyeler Gaziantep'i bir anlamda KOBİ merkezi haline getirmiştir.
Bir diğer çalışmamız özellikle sanayinin gelişmesine paralel olarak ihracat hacmi artan firmalarımıza yönelik "Gaziantep Serbest Bölgesi”nin kuruluş çalışmalarıdır. Bu konuda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardan destek sözü alınmış ve belli aşamalar katedilmiştir.
Globalleşen dünyada teknolojinin hızına ayak uydurabilmek için 1991 Hannover ve 1995 Milano Tekstil Fuarları başta olmak üzere içte ve dışta birçok fuara iştirak edilmiş ve sanayicimizin teknolojik yenilikleri takip etmesi sağlanmıştır. Komşu Ülkelerimizden Suriye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi amaçlanmış ve bu konuda Halep ve Gaziantep'in Sanayi Odaları ve Ticaret Odaları nezdinde Protokol imzalanmış ve bu doğrultuda her iki sınır kentinde yılda birer Ticaret ve Sanayi Fuarı açılması karara bağlanmıştır.
Gelişen sanayinin ve teknolojinin yaratmış olduğu çevre kirlenmelerine karşı atık su arıtma tesisi, Organize Sanayi Bölgesi Enerji Santrali ve yaklaşık 1 milyon m2 Gaziantep Sanayi Odası Ormanı kurma çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Bu faaliyetimizdeki temel amacımız Ülke ekonomisinin temel direği Sanayicilerimizin çevreye zarar veren değil tersine doğayı koruyan ve geliştiren bir zihniyete sahip olduğunu göstermektedir.
2000'li yıllara girilirken Sanayimizin öncelikle ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman sıkıntısını çözümlemek amacı ile kurmuş olduğumuz Gaziantep Üniversitesi-Sanayi İşbirliği çerçevesinde öğrencilerimizin henüz okul döneminde iken pratik yapma imkânı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu sayede üniversite mezunlarımıza da okul sonrası kolay iş temini gerçekleşecektir. Ayrıca sanayimizin büyük paralar karşılığında ithal etmiş olduğu yabancı teknolojinin üniversitelerimizde üretilmesi amaçlanmaktadır."
"Sayın Şerbetçi, biraz da Gaziantep Sanayi Odası'nın tesis ve fiziki durumundan bahseder misiniz?"
"Gaziantep Sanayi Odası bu yılın başlarına kadar şehrin ortasında âdeta bir büroya sıkışıp kalmış olarak faaliyetlerine devam etmekteydi. Artan iş hacmimiz ve personelimiz neticesinde yaklaşık 400 m2’lik bir alan tefriş edebilmek sureti ile modern bir sanayi odası hüviyetine kavuşmuştur. 7. Kuruluş yıldönümümüzü kutladığımız şu günlerde Gaziantep Sanayi Odası 20 personeli, Reuters bilgi ağı ve henüz çalışmaları devam eden Internet sistemi ile özellikle gelecek 5 yılda bütün üyelerini tatmin edeceği kanısındayım."
"Bahsettiğiniz hedeflere ulaşırken, Sanayicilerin karşılaştıkları en büyük engeller sizce neler olmuştur?
"Gaziantep Sanayi'sinin mevcut gücüne rağmen Sanayicilerimiz özellikle son yıllarda zor şartlar altında çalışmaktadırlar. Yıllardır her fırsatta dile getirdiğimiz dünya fiyatlarından hammadde temini isteğimiz ne yazık ki, hâlâ gerçekleştirilememiştir. Sanayicimiz batıdan aldığı hammaddeyi üzerine nakliye masrafı ekleyerek burada mamul haline getirmiş ve tekrar tek pazarı olan batıya satmak zorunda kalmıştır. Özellikle Irak ambargosunun devamı bugünkü koşullarda Gaziantep'e 4 milyar Dolar civarında bir maliyet getirmiştir. Sanayicilerimiz Devletten bu maruzatın giderilmesi için ucuz kredi, teşvik ve benzeri ayrıcalıklar tanınmasını istemektedirler. Bugün içki fabrikası hariç Gaziantep'te Devlet yatırımı bulunmamaktadır. Mevcut sanayi gücümüzle Devletten beklentimiz müteşebbis Gaziantep Sanayicisinin yanında olmasıdır. Gelenin iş ve aş bulduğu Gaziantep göç açısından hem batıya karşı bir kalkan görevi görmekte hem de yaratmış olduğu istihdam sayesinde teröre imkân vermemektedir. Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı olan göç alma oranımız neticesinde meydana gelen çarpık kentleşmeye engel olmak için Devletten acilen toplu konut projeleri gerçekleştirmesini beklemekteyiz.
Mevcut siyasi istikrarsızlık ve ekonominin tüm çalkantılarına rağmen dünya kamuoyuna 2000 yılına kadar
* 1000 yeni tesis
* 100.000 işçi istihdamı ve
* 5 milyar dolar ihracat hedeflediğimizi açıklamış bulunmaktayız.
Büyük girişimci Hacı Sani Konukoğlu ile başlayan Gaziantep Sanayi Odası kuruluşunun 7. Yılında tıpkı ilk günün heyecanı içerisinde geleceğe gururla bakmakta ve Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük destekçisi olabilmek için var gücü ile çalışmaktadır.”
(Objektif Eylül-Ekim 1996)