M. Erhan Durukan: “SABRİ ÜLKER”

M. Erhan Durukan: “SABRİ ÜLKER”

M. Erhan Durukan: “SABRİ ÜLKER”

Sabri Ülker, 12 Haziran 2012, İstanbul’da vefat etti. Türk sanayici ve iş adamı. 1953 yılında, Sabri ve abisi Asım ”Berksan” soyadını bırakıp, soyadlarını “Ülker” olarak değiştirmiştir.

22 Şubat 1944’te ağabeyi Asım Ülker ile birlikte İstanbul-Eminönü Nohutçu Han’da "Ülker" markasının temelini teşkil eden imalâthaneyi kurdu.

Sabri Ülker 2009 yılında Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nı kurdu. 11 yıldır faaliyette olan vakıf bağımsız bilim kurulu tarafından desteklenmekte ve milyonlarca insana ulaşmaktadır. Eğitim, doğa ve çevre koruma konularında girişimleri destekleyen Sabri Ülker, TEMA Vakfı’nın da kurucuları arasında yer almaktadır.

Asım Ülker 1979 yılında çocukları Selçuk ve Faruk Berksan ile birlikte yeniden "Berksan" soyadını aldı. Asım Berksan 1987 yılında Ülker’deki yüzde 50 hissesini kardeşi Sabri Ülker’e devrederek ayrıldı ve "Kar Bisküvi" adında başka bir işletme kurdu.

Eğitim hayatı:

Sabri Ülker, Kırım’da 1920 yılında doğdu. Çocukluğu Kırım’da geçen Sabri Ülker’in ailesi, Ekim Devrimi'nin etkisiyle yaşanan sıkıntılara dayanamayarak 1929 yılında İstanbul’a göç etti. 9 yaşında İstanbul’a gelen Ülker, Kadırga İlkokulu’na kaydoldu. İlkokuldan sonra eğitimine İstanbul Erkek Lisesi'nde devam etti. Orta okul ikinci sınıfta ise, parasız yatılı sınavını kazanarak Bilecik Lisesi'ne gitti. Ortaokulu Bilecik'te, liseyi Kütahya'da okudu. 2. Dünya Savaşı yıllarında kazandığı Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Mekteb-i Âlisi'nde yükseköğrenimini tamamladı.

İş hayatı:

1944 yılında Eminönü'ndeki Nohutçu Han'da küçük bir bisküvi atölyesi satın aldı. Ağabeyi Asım Ülker ve üç çalışanla birlikte 100 metrekarelik bu atölyede üretime başladı. 1970'li yıllarda o dönemin halka açık ilk şirketlerinden olan Anadolu Gıda’yı kurdu. 1972'de çikolatalı bisküvi çeşitlerinde değerlendirilmek üzere çikolata ve şekerleme üretimine geçilmesini sağladı. 1975 yılında ise Ar-Ge departmanını kurdurdu. 80'li ve 90’lı yıllarda üretimde dikey büyümeyi benimseyerek farklı sektörlere giriş yaptı. Aynı dönemde, 1989 yılında Yıldız Holding'i kurarak tüm şirketleri tek çatı altında topladı. Yıldız Holding'in ilk yurt dışı ortaklığına Sabri Ülker imza attı. 1996 yılında süt pazarına giriş yaparak Türkiye'nin ilk laktozsuz sütünü pazara sundu. 2000 yılında görevlerini oğlu Murat Ülker'e devrederek emekliye ayrıldı. Sabri Ülker, 12 Haziran 2012, İstanbul’da vefat etti.

Erdoğan omuz verdi

Yıldız Holding ve Ülker'in kurucusu Sabri Ülker için Fatih Camisi’nde cenaze töreni düzenlendi.

Vali Hüseyin Avni Mutlu ile camiye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cami avlusunda Sabri Ülker'in oğlu Murat Ülker, damadı Orhan Özokur, torunları Ali Ülker, Ahmet ve Ömer Özokur'a taziyelerini ileterek başsağlığı diledi.

92 yaşında hayatını kaybeden Ülker’in kurucusu Sabri Ülker için Fatih Camisi’nde düzenlenen cenaze töreninde siyaset, iş ve spor dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Başbakan Erdoğan, Ülker’in tabutuna omuz verdi.

Ailesi:

Sabri Ülker’in ailesi Kırım Tatarları'ndandır ve "Devletler" adıyla bilinmektedir. Babası Hacı İslam Efendi, 1891 yılında, henüz 18 yaşındayken Kırım’dan İstanbul’a gelmiş, Osmanlı vatandaşlığına geçerek medrese eğitimini tamamlamış. Öğretmen olarak Trakya’ya atanmış, burada kendisi gibi Kırımlı bir göçmenle evlenmiş. Tekirdağ’ın Saray ilçesinde görev yaparken Balkan Savaşları dolayısıyla aile önce İstanbul'a, oradan da Kırım’a dönmüş. Sovyetler Birliği’nin kurulmasının ardından bölgedeki Müslümanlar'a yönelik baskılar nedeniyle, aile 1929'da tekrar İstanbul’a göç etmiş.

Güzide ve Sabri Ülker’in Ali Ülker, Ahsen Özokur ve Murat Ülker olmak üzere üç çocuğu olmuştur. Ali Ülker geçirdiği bir kazadan dolayı 9 yaşında ölmüştür. Güzide Ülker de 2010 yılında öldü.

Hakkında Yazılan Kitaplar:

Sabri Ülker’in Hayat Hikâyesi, Hulusi Turgut, 2014,

Sabri Ülker’in Hayat Hikâyesi (Gençler için Sadeleştirilmiş), Hulusi Turgut, 2019

Adına Düzenlen Yarışmalar

Sabri Ülker Çevre Ödülü

Sabri Ülker Bilim Ödülü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GİBTÜ'den büyük başarı

Türkiye’nin en genç ve dinamik üniversitelerinden olan Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) yeni başarılara imza atmaya devam ediyor.

Türkiye genelinde gerçekleştirilen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2022/2 dönemi çağrısı sonuçlarına göre GİBTÜ projeleri desteklenmeye değer görüldü.

Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programında 2022/2 döneminde yapılan başvuruların destek sonuçları açıklandı. Söz konusu projeye yapılan başvurularda Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin başarısı dikkat çekti.

GİBTÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı öğretim görevlileri danışmanlığında hazırlanan ve yürütücülüğünü öğrencilerin yaptığı bilimsel projelerde eski tarihlerden günümüze kadar, şifa kaynağı olarak kullanılan bitkilerin tedavi edici özelliklerinin araştırılması ile ilgili literatüre katkı sağlayacak araştırmalar hazırlandı. Akademisyenlerin desteğiyle öğrencilerin hazırladığı projeler, değerlendirilerek başarılı bulundu.

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Şeyda Kaya'nın danışmanlığında 1919B012214804 numaralı başvuru "Karahindiba (Taraxacum officinale) Bitkisi Su Ekstraktının Antikanser, Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Belirlenmesi" ve Öğr. Gör. Abdul Saltuk Buğra Daş, danışmanlığında 1919B012221038 numaralı başvuru "Gaziantep Şehrinde Bulunan Fıstık Ağacı (Pistacia vera) ve Zeytin Ağacının (Olea europaea) Meyve ve Yaprak Özütlerinin Antimikrobiyal Etkisinin Belirlenmesi" başlıklı projeler destek almaya hak kazandı.

GİBTÜ öğrencileri ve danışman hocaları tarafından 2209-A programına sunulan projelerle Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencilerinin akademik kariyerlerine önemli katkı sağlaması, bununla birlikte önemli bilimsel ve uygulanabilir sonuçların elde edilmesi hedefleniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top