M. Erhan Durukan: “DÜNYA RABİA GÜNÜ”

M. Erhan Durukan: “DÜNYA RABİA GÜNÜ”

M. Erhan Durukan: “DÜNYA RABİA GÜNÜ”

14 Ağustos, Uluslararası Rabia Platformu tarafından "Dünya Rabia Günü" olarak ilan edilmiştir.

Rabia işareti (Arapça: شارة رابعة, R4BIA olarak da yazılır), 2013 Mısır askerî darbesini protesto etmek amacıyla Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından kullanılan bir el işareti.

İsmini, darbe karşıtı oturma eylemlerinin ve sonrasında 2013 Mısır katliamının konumu olan Rabia el-Adeviyye Camii'nden almıştır. İşaretin sosyal medyada kullanılan sarı-siyah sembolü Türkiye'de ortaya çıkmıştır ve darbe destekçilerinin kullandığı V işaretine karşıt bir işaret olarak kullanılmıştır. Oturma eylemlerinin başlangıcı olan 14 Ağustos, Uluslararası Rabia Platformu tarafından "Dünya Rabia Günü" olarak ilan edilmiştir.

Rabia işareti ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet" anlamıyla da kullanılmıştır.

Anlamı:

Muhammed Mursi destekçileri tarafından kurulan r4bia.com sitesinde yer alan açıklamaya göre Rabia işareti adını, darbe karşıtı oturma eylemlerinin yapıldığı ve sonrasında 2013 Mısır katliamının gerçekleştiği Rabia el-Adeviyye Camii'den almaktadır. Camiye ismini veren sufi Rabia el-Adeviyye, ailesinin dördüncü evladıdır ve Rabia ismi Arapçada "dört" anlamına gelir. Aynı zamanda Muhammed Mursi, Mısır'ın dördüncü cumhurbaşkanıdır.

 

Sosyal medyada sıkça kullanılan semboldeki sarı renk Kubbet'üs-Sahra'nın altın sarısı kubbesini ve siyah renk de Kâbe'nin siyah örtüsünü simgelemektedir.

Scroll to Top