Cesim Tahincioğlu: “GÜNSELİ BAŞAR”

Cesim Tahincioğlu: “GÜNSELİ BAŞAR”

Cesim Tahincioğlu: “GÜNSELİ BAŞAR”

Günseli Başar, 20 Nisan 2013’te İstanbul’da vefat etti. Türkiye ve ilk ‘Avrupa Güzeli’…

Günseli Başar, 22 Ocak 1932’de subay olan babasının görevi nedeniyle bulundukları Diyarbakır'da dünyaya geldi. İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğrenci iken Cumhuriyet gazetesi tarafından düzenlenen bir güzellik yarışmasına katıldı ve 1951'de Türkiye güzeli seçildi. Ertesi yıl İtalya'nın Napoli kentinde düzenlenen Avrupa Güzellik yarışmasında Türkiye'yi temsil etti ve Avrupa güzeli seçildi ve Avrupa'da güzellik ünvanını kazanan ilk Türk oldu.

Evlilikleri:

Birinci evliliğini işadamı Kutsi Beğdeş ile, ikinci evliliğini ise dönemin İzmir belediye reisi Faruk Tunca ile yaptı. İkinci evliliğinden 1 kız çocuğu ve daha sonraki yıllarda kızından 2 torun sahibi oldu.

Her yıl binlerce öğrenci mezun eden Türkiye’nin köklü üniversitelerinden olan İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Yerleşkesi’nin bahçesinde bulunan Atatürk ve Türk Gençliği Anıtı’ndaki kadın heykelinin modelliğini yaptı.

Kendisine teklif edilen bu modellik ile ilgili duygularını açıklayan Başar; “Bu kadar ulvi bir şeye hayır diyemezdim. Çünkü Ata’nın yanında bulunarak Türk genç kızını temsil etmek benim için bir onurdu.”

Bu anıtın yapımı süresince heykel çalışmalarının yaklaşık 1 yıl sürdüğünü, üzerinde Helenistik bir el­bise ile sağ kolunu elinde meşale tutar gibi havaya uzatarak, sağ bacağını ise bir asker gibi öne atarak modellik yaptığını, ayrıca heykelin formunun oluşturulmasında kollarının ve bacaklarının kalıplarının alındığını da anlatan Başar, “Ben oraya gelirken çok heyecanlıydım. Bahçeye girip heykeli görünce ağlamaya başladım. Çünkü hepimiz Atatürk’ün çocuklarıyız ve onun yanında olabilmek benim için bir onurdu.” ifadelerini kullandı.

Köşesine çekilmeyi uygun gördü:

Popüler profilinden faydalanmak isteyenlere set çekti. Yağmur gibi yağan film tekliflerini reddetti, sahne teklifleriyle ilgilenmedi, gazetelerden gelenleri ise önemsemedi. Hürriyet gazetesinin sahibi Erol Simavi‘nin teklifi dışında… Simavi’nin yoğun ısrarına karşın tek bir şart koştu Başar; kızı Aslı’nın yurt dışında okuması sağlanacak… Bu şartın kabul edilmesiyle Hürriyet gazetesinde 1 sene kadar çalıştı ve kendisine verilen köşenin adı “Günseli Oradaydı” olur. Gazeteci Günseli, köy düğünlerine de katıldı, politik bir yemekte de bulundu.

Bir daha evlenmeyen Günseli Başar, babasından aldığı emekli maaşı ve İstanbul Etiler’deki evinin kirasıyla geçindi.

1995 yılında Bodrum Turgut Reis’e yerleşen Günseli Başar, bol bol resim yaptı, 5-6  kez İstanbul ve İzmir’de resim sergisi açtı. Duman adlı kedisiyle beraber yaşadı.

Mücadele ettiği Alzaimer hastalığı nedeniyle tedavi görmek için uzun süredir yaşadığı Muğla’nın Bodrum İlçesi’nden, İstanbul'a giden ve kızı Aslı Tunca'nın evinde kalan Başar'ın durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Günseli Başar, 20 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da 81 yaşında ölmüştür. Ölmeden önce yerini ayırttığı Bodrum Turgut Reis Akçaalan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Scroll to Top