Kübra Öğümsögütlü: “MERAL OKAY”

Meral Okay, 9 Nisan 2012’de  İstanbul’da vefat etti. Türk senarist, oyuncu, söz yazarı.

Meral Okay, 20 Eylül 1959 tarihinde Türkan ve Ata Katı çiftinin 2. çocuğu olarak Ankara’da doğdu. Anıttepe Lisesi’nde liseyi bitirdi. Beş yıl devlet memurluğu yapan Okay, bu süreçte Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM’nin Atatürk’ün 100. yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı. 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi üyesi ve işyeri temsilcisiydi.

1984 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay’la evlendi. Eşi 1993’te, 41 yaşında kanserden yaşamını yitirdi

Kübra ÖĞÜMSÖĞÜTLÜ

Meral Okay, İstanbul’a taşınarak Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı, şarkı sözleri yazdı. İkinci Bahar dizisiyle ünlendi. DİSK’in 40. yılı kutlamalarında sahne aldı ve yine DİSK’in öncülüğünde başlayan 10 Aralık Hareketi’nin Politika Geliştirme Kurulu üyesiydi. Petrol-İş Sendikası’nın “Sendikalı Ol” kampanya filminde rol aldı. Bir filmde yapımcılık denemesinde bulundu. Son olarak Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristliğini yapıyordu.

9 Nisan 2012’de sabah saatlerinde evinde akciğer kanseri nedeniyle öldü. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda 1993’te ölen eşi Yaman Okay’ın yanına defnedildi.

Tüm mirasını Nesin Matematik Köyü’ne bağışlamıştır; ancak mirasçılarının bu tezin hukuki bir dayanağı olmadığını iddia etmesi üzerine tüm mal varlığı mirasçılarına dağıtılmıştır. Meral Okay’ın bu sözlü vasiyeti arkadaşları tarafından gerçekleştirilmiş ve “Meral Okay Matematik Köyü’nde Doğuyor” adlı bir yardım organizasyonuyla vakfa maddi destek sağlanmıştır.

Ödülleri:

14. Altın Koza Film Festivali – 2007, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Beynelmilel

35. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri – 2002, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Hiçbiryerde

Filmografisi:

Oyuncu

Bir Bulut Olsam (2009) – İnci Batur

Alia (2008)

Beynelmilel (2006) – Aydeniz Derya

O Şimdi Asker (2002) – Resmiye

Hiçbiryerde (2001) – Melek

Koltuk Sevdası (2001)

Yeditepe İstanbul (2001) – Havva

İkinci Bahar (1998) – Kasap Melahat

Seni Seviyorum Rosa (1992).

Senarist:

Yasemince (1997)

Asmalı Konak (2002)

Fedai (2007)

Bir Bulut Olsam (2009)

Muhteşem Yüzyıl (2011).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir