M. Erhan Durukan: “SATI KADIN”

M. Erhan Durukan: “SATI KADIN”

Satı Kadın (Satı Çırpan),  21 Mart 1956’da vefat etti. Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerindendir. Satı Kadın 5. dönem (08 Şubat 1935-1939) Ankara milletvekili…

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk’ün Türk kadınını 05 Aralık 1934 tarihinde çıkarılan kanunla seçme ve seçilme hakkı tanımasıyla birlikte Kazan Köyü’nden meclise giren ilk kadın milletvekilimiz olmuştur.

Satı Kadın, 1890 yılında Kazan’ın Tekke Köyü’nde doğdu. Kurtuluş Savaşı’nda gazi olmuş bir askerin eşiydi ve milletvekili seçildiğinde Kazan köyünün muhtarıydı. Çiftçilikle uğraşan Satı Kadın hususi eğitim gördü. 5 çocuk annesiydi.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında büyük yararlılıklar gösteren Satı Kadın'la 1934 yılında Kazan köyüne yaptığı gezi sırasında tanışmış ve zekâsına hayran kalarak onun, Meclisin 5. çalışma döneminde milletvekili olmasını sağlamıştı.

1934 yılında Atatürk’ün bir yurt gezisinde uğradığı bu köyde o zamanın köy muhtarı olan Satı Çırpan hanımın Atatürk’e göstermiş olduğu örnek davranışlar köye biraz daha canlılık getirmiştir.

O dönemde Mustafa Kemal, Satı adını Hatı olarak değiştirmesini istemiştir. TBMM kayıtlarına adı Hatı Çırpan olarak girmiştir.

Satı Çırpan milletvekili seçilip Türkiye Büyük Millet Meclisine girerek Türk kadınının politikadaki ilk temsilcilerinden biri olmuştur. 1939 yılında Meclisten ayrılan Satı Çırpan 1956 yılında ölmüştür. Şimdi mezarı Mustafa Hakan Güvençer Anadolu Lisesi’nin bahçesindedir. Bu mezar Türk Kadınlar Birliği tarafından yeniden yapılmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top