M. Erhan Durukan: “VECDİ SAYAR”

M. Erhan Durukan: “VECDİ SAYAR”

Vecdi Sayar, 19 Şubat 1950’de Zonguldak’ta doğdu. Türk eleştirmen, yazar, yönetmen.

1972 ODTÜ Mimarlık Fakültesini bitirmesinin ardından, mesleğine yönelmeyen Sayar, sinema, tiyatro ve yazı yazmaya olan ilgisi nedeniyle bu alana yöneldi.

Vecdi Sayar, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Şehir Tiyatroları gibi topluluklarda sahne tasarımcılığı, birçok gazete ve dergide tiyatro eleştirmenliği yaptı.

Vecdi Sayar, Bir yayınevince çıkarılan bir sinema dergisinin yayın yönetmenliğini, Ankara Çağdaş Sahne Tiyatrosu'nun, Şehir Tiyatroları'nın kültürel etkinlikleri yöneticiliği, Ankara ve İstanbul Sinematek'lerinin yönetmenliğini üstlendi.

Vecdi Sayar, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nda program yönetmenliği, Expo'92 Dünya Fuarı'nda Türkiye temsilciliği, 1996'da Habitat II'nin Kültürel Etkinlikler sorumluluğu, Kültür Bakanlığı Müşavirliği, Paris Büyükelçiliği Kültür Müşavirliğini üstlendi. 3 yıl süreyle TRT'de İki Film Birden adlı programı gerçekleştirdi.

Türsak Vakfı'nın kurucuları arasında olan Vecdi Sayar, birçok dış ülkede Türk Filmleri Festivalleri düzenledi, uluslararası yayınlarda Türk sinemasına dair yazıları yayınlandı.

 

TÜRSAK'ın etkinliklerinden olan, "Beyazperdenin Ardındaki Kentler", "Uluslararası Sinema- Tarih Buluşması" ve "Uluslararası Çevre Filmleri Festivali"nin yönetmenliğini de yapan Sayar, "İstanbul-Hakkari Sanat Köprüsü", "Uluslararası Gençlik ve Sinema Şenliği", "İnsan Hakları 2000" (Sodev işbirliği ile), "Bursa Sinema Şenliği" (ÇASOD ve Bursa Belediyesi işbirliği ile), "Datça Can Şenliği" (Datça Belediyesi işbirliği ile), "Uluslararası Beyoğlu Buluşması" (Pera Fest) gibi kültür - sanat etkinliklerinde kurucu ve sanat yönetmeni olarak görev aldı.

Vecdi Sayar, Cumhuriyet Gazetesi'nde "Kedi Gözü" adlı köşesinin yanı sıra, çeşitli dergilerde sinema, tiyatro yazıları yazdı.

Vecdi Sayar, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde sinema ve kültür yönetimi dersleri verdi.

Türkiye Yazarlar Sendikası, Sinema Yazarları Derneği (Siyad), Türsak Vakfı, PEN Yazarlar Derneği, Özerk Sanat Konseyi ve Kültürlerarası İletişim Derneği'nde Başkan ya da Yönetim Kurulu üyesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Halen Taraf Gazetesi’nde "Seyir Defteri" adlı bir köşede sanat yazıları yazmakta ve Artıbir Televizyonu’nda "Vecdi Sayar'la Kedi Gözü" adlı kültür-sanat programını hazırlayıp sunmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haber Kategorileri

Scroll to Top