M. Erhan Durukan: “HALİT KIVANÇ”

M. Erhan Durukan: “HALİT KIVANÇ”

Halit Kıvanç, 18 Şubat 1925’te İstanbul, Fatih’te doğdu. Türk radyo ve televizyon eski maç sunucusu ve gazeteci. Türkiye'nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularındandır. Yazar ve müzisyen Ümit Kıvanç'ın babasıdır. Aynı zamanda Pelé ile ilk röportajı yapan gazetecidir.

Halit Kıvanç, orta öğrenimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 3 ay kadar hâkimlik yaptı.

Halit Kıvanç, Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı.1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte memleketimizin ilk günlük spor gazetesi (Türkiye Spor)gazetesini çıkardı. Bir yıla yakın ünlü yayın kuruluşu BBC de çalıştı.

 

Türkiye'de Radyo ve TV yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, TV'nin birçok yayınında 'ilk'lerin adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. Dünya kupasını televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 Dünya Kupası finallerini Radyo ve Tv. de nakletmiştir.

Sunuculukta 50 yılını 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200'ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle lâyık görüldü.

 

Kıvanç, halen NTV televizyonunda pazar günleri Halit Kıvanç'la Ustalar ve NtvRadyo'da Pazar sabahları 10.30'da Mikrofonda Halit Kıvanç adlı programları sunuyor. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç halen FB TV'de yayınlanan "Efsanenin yeni 100 yılı" isimli söyleşi programını sunmaktadır.

Aydın Engin'le yaptığı söyleşi Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı adlı kitapta toplanarak İş Bankası Kültür Yayınları tarafından piyasaya sunulmuştur. Halit Kıvanç, ayrıca 2006 yılında Türkiye İş Bankası tarafından yayımlanan Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur adlı kitabın da yazarıdır. Kıvanç, sanatçı Müjdat Gezen ile yaptığı söyleşiyi kaleme aldığı kitapta, sanatçının yaşamını acı ve tatlı yanlarıyla anlatmaktadır. Şimdilerde ise Ntv Spor kanalında Futbol Bir Aşk adlı programı sunmaktadır.

Kitapları:

Ve Allah Gazeteciyi Yarattı 1959. İstanbul Matbaası.

Kazulet Hanımın Minisi. (Altan Erbulak'la birlikte) 1968. Altın Kitaplar.

Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat. 1977. Meta Yayınları.

Beckenbauer Futbol Okulu. (Çeviri) 1977 Kelebek Yayınları.

Gülmece Güldürmece. 1978 (1. Baskı).Kelebek Çocuk Kitapları.

Ve Karşınızda Halit Kıvanç. 1979 (1. Baskı) Milliyet yayınları. 1980, Karacan yayınları.

Gelin Yarışalım. 1982. Kelebek Yayınları (Kelebek Çocuk Kitapları).

Halit Kıvanç Anlatıyor Üç Yüz Otuz Üç Fıkra. 1982. Karacan yayınları.

Gool Diye Diye. 1983. Hürriyet Yayınları.

Hadi Anlat Bakalım Anılar 1. 1998 (3. baskısı) Yorum Kitapları.

Bulutlarla Yarışan Kadın, Halit Kıvanç Sabiha Gökçen'le söyleşiyor. 1998 Yapı Kredi Yayınları.

Çok Affedersiniz Ama... 1999. Aksoy Yayıncılık.

Telesafir Bizde TV Böyle Başladı. 2002 Remzi Kitabevi.

Kupaların Kupası Dünya Kupası 1930'dan 2002'ye. 2002 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Futbol! Bir Aşk... İletişim Yayınları. 2004.

Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur Müjdat Gezen Kitabı. 2006. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

 

Halit Kıvanç hakkında yazılmış kitaplar:

Bir Koltukta Kaç Karpuz Halit Kıvanç Kitabı. Yazan:Aydın Engin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları/Nehir Söyleşi Dizisi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer Haber Kategorileri

Scroll to Top