M. Erhan Durukan: “CEMAL KUTAY”

M. Erhan Durukan: “CEMAL KUTAY”

M. Erhan Durukan: “CEMAL KUTAY”

Cemal Kutay, 4 Şubat 2006’da İstanbul’da vefat etti. Türk tarihçi ve yazar.

Cemal Kutay, 1909 yılında Konya'da doğdu. Orta öğrenimini Kadıköy Lisesi'nde tamamladı. Anadolu Ajansı'nda 1924-1928 yılları arasında muhabirlik, Hakimiyet-i Milliye'de İstihbarat Şefliği ve fıkra yazarlığı yaptı. Konya'da Yeni Anadolu Gazetesi'ni ve Zaman Dergisi'ni, İstanbul'da Halk Gazetesi'ni, Millet Dergisi'ni çıkardı. Pek çok gazete ve dergide özellikle tarihi konularda yazılar yazdı.

Cemal Kutay, 4 Şubat 2006 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Cemal Kutay'ın kitap halinde basılan 187 eserinden bazıları ise şöyle:

“Türkiye İstiklal ve Hürriyet Mücadeleleri Tarihi” (20 cilt, 1957-62), “Bilinmeyen Tarihimiz” (4 cilt, 1974-75), “Tarih Sohbetleri” (9 cilt, 1966-68), “Örtülü Tarihimiz” (2 cilt, 1975), ”Sisli Tarihimiz” (2 cilt-1975), “Midhat Paşanın Gurbet Hatıraları” (3 cilt, 1983), “Geçmişten Günümüze Türk Kitaplığı”.

ATATÜRK OLMASAYDI

Soru ve cevaplarla hazırlanan bu kitap, çeşitli zaman ve mekânlarda onun tutumuyla oluşan olaylardan, söylediklerinden, nüktelerinden, fıkralarından, eleştirilerinden, arayışlarından bir demet sunuyor. Bunlara göz attıktan sonra onu daha yakından tanıyacak, kavrayacak ve anlayacaksınız. Hatta zaman zaman aynı insan kafasında bu kadar çeşitli, farklı, birbiriyle karşıt gibi gelen düşüncelerin yer aldığına şaşıracaksınız. Mustafa Kemal hepsi hepsi 57 yıl yaşadı. Sanki kendisi dünyamızı bırakıp gittikten sonra kişiliği üzerinde bu soruların sürüp gideceğini kavramışçasına günlük yaşantısına sığdırdığı farklı düşünce ve tutumlarıyla bunlara cevap vermek istemişti.

Cemal Kutay Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerini, Atatürk'ün fikri oluşumlarını nasıl ve hangi olayların sonucu sağladığını, uygulama alanına soktuğunu, dünya üzerinde yaşadığımız kıtaların buluştuğu hassas bölgelerin nasıl oluştuğunu ve nasıl olabileceğini sorulu-cevaplı diyalog içinde tespit ediyor.

 

 

 

 

Scroll to Top