Faruk Çalışkan: “ŞEKİP AYHAN ÖZIŞIK”

Faruk Çalışkan: “ŞEKİP AYHAN ÖZIŞIK”

Faruk Çalışkan: “ŞEKİP AYHAN ÖZIŞIK”

Şekip Ayhan Özışık, 17 Nisan 1981’de tarihinde İstanbul’da vefat etti. Türk müzisyen ve sazende.

Şekip Ayhan Özışık, 2 Şubat 1932 tarihinde o zaman ilçe olan Nevşehir’de dünyaya geldi. Bazı kaynaklarda Ankara’da doğduğuna dair bilgiler vardır. Ancak ailesinin Nevşehir kökenli olduğu sabittir. Soyad Kanunun çıkması ile birlikte 1934 yılında Özışık soyadını alan Raşit ve Şaziye Özışık çiftinin oğludur.

Müzik tarihçilerinin tespitlerine göre Özışık, daha altı yaşındayken müzik dersleri almaya başladı. Yakınlarının beyanlarına göre ud çalmayı kendi başına öğrendi. Ailesi onun müziğe olan ilgisini gördüğünden, kendisine engel olmadığı gibi, destek de olmuştur. Özışık, ailesinin iş durumu sebebiyle İlkokulu Ankara’da bitirmiştir. Daha sonra ailesi ile birlikte İstanbul’a yerleşmiştir. 1942 yılında Haydarpaşa Lisesi'ni bitirmiştir. Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde o zamanın ünlü müzik eğitimcisi Emin Ongan’la, İleri Türk Musikisi Konservetuarı'nda Laika Karabey'le ve Ankara Radyosu'nda İzzettin Ökte ile beraber çalıştı.

1952-1954 yıllarında Mamak Muhabere Okulunda askerliğini yedek subay olarak tamamladıktan sonra 1958 yılında Ankara Radyosu’na girmiştir.

1958-1966 yılları arasındaki dönemde Ankara Radyosu'nda ve 1966-1981 yılları arasındaki dönemde İstanbul Radyosu'nda ud sanatçısı olarak çalışan Özışık, 1958 yılında ilk bestesi olan ve güftesi kendine ait "Belki bir sabah geleceksin" şarkısını Rast Makamı'nda besteledi. Ancak bundan önce bestelediği şarkıları da kayda değer bulmadığı için yaktı.

Özışık’ı tanıyanların anılarında anlattıklarına göre; Özışık’ın "Belki Bir Sabah Geleceksin” isimli bestesinden önce bestelediği bazı bestelerin ilgi görmemesi sebebiyle ve bestelediği şarkıları da kayda değer bulmadığı için yakmıştır. Türkiye’de ilk altın plak Grafson şirketi tarafından “İçin için yanıyor” isimli esere verilmiştir. Karcığar makamından bestelediği, “Unutmadım seni ben unutmadım, her zaman kalbimdesin / Aylar, yıllar geçti, söyle sen neredesin / Anlaşıldı, sen geri dönülmeyen yerdesin / Unutmadım, unutamadım seni ben, her zaman bendesin“ isimli şarkının hikâyesi oldukça dramatiktir. Şarkılarında en çok Nihavent, Bûselik, Muhayyer Kürdî gibi batı müziğinin tonal yapısına uygun makamları kullanmıştır. Bu iki makam dışında Rast, Hüzzam ve Hicaz gibi makamlarla da sevilen şarkılar bestelemiştir. Şarkılarının neredeyse tamamında usul olarak Düyek’i kullanmış, sadece birkaç şarkısında Semai ve aksak gibi usulleri kullanmıştır. Yaşadığı dönemde ünlü olan Yesari Asım Arsoy ve Sadettin Kaynak gibi bestecilerden etkilenerek o dönemde piyasada olan şarkıları benimsemiştir. Türk müziğine ciddi katkılar sağlamış, unutulmaz eserler bırakmıştır.

Şengül Özışık'la evlenip bu evlilikten Ayşen, Hakan ve Raşit adında üç çocuğu dünyaya getiren sanatçı; Ilgaz Benekay ve Ümit Mutlu gibi isimleri de yetiştirerek, Türk müzik tarihindeki saygın isimler arasında yer aldı.

Sanatçı 17 Nisan 1981 tarihinde boğaz kanseri tedavisi gördüğü sırada İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi'nde vefat etti.

Eserleri:

Unutamam Seni (Makam: Uşşak, Usûl: Düyek, Güfte & Beste: Şekip Ayhan Özışık)

Belki Bir Sabah Geleceksin

Kalbimin Sahibi Sensin

İçin İçin Yanıyor (Makam: Muhayyer Kurdi)

Son Hıçkırık (Bestekâr olarak)

Sen Kimseyi Sevemezsin (Söz-Müzik)

Yine Hazân Mevsimi Geldi.

Scroll to Top