M. Erhan Durukan: “TURGUT ÖZATAY”

M. Erhan Durukan: “TURGUT ÖZATAY”

Turgut Özatay, 26 Haziran 2002’de İstanbul’da vefat etti. Sinema ve tiyatro oyuncusu.

Turgut Özatay, 30 aralık 1927’de Alaşehír, Manísa’da doğdu. Ermeni asıllı Türk vatandaşıdır. Kendisi Üsküp’den Balkan Savaşları öncesinde İzmir’e göç eden Balkan Türklerinden Emin Özatay’ın oğludur.

Turgut Özatay, 1950 yılında “Kahraman Denizciler” filmiyle sinemaya girdi. Önceleri başrollerde oynayan Turgut Özatay, daha sonra “kötü adam” tiplemeleriyle beyazperdede ünlendi. “Preveze Öncesi” adlı televizyon filmi de bulunan Özatay, Yeşilçam’in en çok filmde rol alan sanatçılarından biri oldu.

1950’li ve 1960’li yıllardaki jön rollerinin ardından gerek Cüneyt Arkın gerekse Kemal Sunal filmlerinin önde gelen kötü adamlarından biri olmuştur.

Turgut Özatay, “Sezercik, Küçük Mücahit” filminde Eokacılar’ın başı, “Kurban” filminde Abbas, “Umudumuz Şaban” filminde arsa sahibi müteahhit, Ferdi Tayfurun Yuvasız Kuşlar filminde giyim dükkanı sahibi ve ona eziyet eden hilmi abiyi, “Korkusuz Korkak” filminde limona deli olan Ayı Abbas, “Üç Kağıtçı” filminde minibüsçü Hasan, “Atla Gel Şaban” filminde sıkı sıkı baba kasedini arayan Davut, “Keriz” filminde Zülfü’nün şehirde kabzımallık yapan köylüsü, “Talih Kuşu” filminde kumar masasında oyun oynayan adamlardan biri, “Zehir Hafiye” filminde “Manyak Mahmut” rollerini oynamıştır.

Daha ziyade kötü adam olarak hatırlanmasına karşın, aslında sinemaya jön olarak adım attı. Daha sonra Cüneyt Arkın ve Kemal Sunal başta olmak üzere dönemin gözde aktörlerinin başrol oynadığı filmlerde kötü adam olarak kamera karşısına geçti.

Türk sinemasında en çok film çeviren 3. kişi olarak bilinir. 515 filmde rol, Murat filmlerinde canlandırdığı kötü kral, Kemal Sunal komedilerinde canlandırdığı “her daim mağdur olan kötü adam” ve Cüneyt Arkın filmlerinde canlandırdığı “vicdansız kötü adam” karakterleri ile anılsa da, sinema kariyerinin başlarındaki filmlerin bazılarında başrol oynamış, önemli bir sinema oyuncusudur.

Kırık Çanaklar, Yalnızlar Rıhtımı, Aşk ve Kin, Ateşten Damla ve Muhabbet Kuşu filmlerindeki performansları unutulmazdır. Özellikle Aşk ve Kin filminde canlandırdığı tekerlekli sandalyeye mahkûm aksi karakter ile dikkat çekmiş, filmin genel başarısının ardından film Amerika ve Kanada televizyonlarına 90.000 dolara satılan ilk Türk filmi olmuştur.

Turgut Özatay, 26 Haziran 2002’de İstanbul’da vefat etmiştir.

 

 

 

 

Scroll to Top