M. Erhan Durukan: “BURHAN FELEK”

M. Erhan Durukan: “BURHAN FELEK”

M. Erhan Durukan: “BURHAN FELEK”

Burhan Felek, 4 Kasım 1982’de İstanbul’da vefat etti. Türk gazeteci, spor adamı ve yazar.

Burhan Felek, 11 Mayıs 1889 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1910'da, o dönemdeki adı İstanbul Hukuk Mektebi olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Ticaret Vekaleti'nde hukuk müşavirliği, liselerde öğretmenlik ve avukatlık, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Üsküdar Anadolu Spor Kulübü'nün kurucusudur.

Gazetecilik hayatı:

Gazeteciliğe Donanma dergisinde başladı. Tasvir-i Efkâr'da (1918) spor yazarı ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vakit, Millet, Yeni Ses, Milliyet ve Tan gazetelerinde fıkra ve mizahî hikâye yazarlığına daha sonra 29 sene Cumhuriyet gazetesinde devam etti.

Burhan Felek, 1969'da 45 yılı dolduran fıkra yazarlığını, ölümüne kadar Milliyet'te sürdürdü. Özellikle Pazar günleri Recebin Kahvesi adlı köşesinde yazdığı mizah yazıları ile de beğeni topladı.

1974 yılında Burhan Felek’e, Şeyh-ül Muharririn unvanı verildi. O tarihte dünyada en uzun süre gazetecilik yapan ve dünyanın en yaşlı gazetecisi idi.

Mirası:

Kendi adında Üsküdar, Nuhkuyusu Cad., Seyyit Ahmet Deresi'nde spor tesisleri, kapalı ve açık yüzme havuzu vardır. Mersin ve Eskişehir'de de bir caddeye adı verilmiştir.

Eserleri:

Hint Masalları (Gezi yazıları,1944)

Felek (1947)

Vatandaş Efendi (mizah hikâyeleri, 1957)

Eski İstanbul Hikâyeleri (1971)

Yaşadığımız Günler (1974)

Nasrettin Hoca (1982).

Scroll to Top