M. Erhan Durukan: “NURHAN KARADAĞ”

M. Erhan Durukan: “NURHAN KARADAĞ”

M. Erhan Durukan: “NURHAN KARADAĞ”

Nurhan Karadağ, 22 Ekim 2015’te vefat etti. Türk akademisyen, yönetmen, dramaturg, oyuncu.

Nurhan Karadağ, 8 Mayıs 1943'te Elazığ'da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okuyan Karadağ, daha sonra bölüm değiştirerek, Tiyatro Bölümü'ne kayıt yaptırdı.

Anadolu Tiyatrosu’nun Köylüsü, tiyatro hocalarının hocası Prof. Dr. Nurhan Karadağ, Ankara Radyosu ve TRT'de programcı ve araştırmacı olarak çalıştı.

1975'te "Köy Seyirlik Oyunlarının Özü ve Biçimi" adlı doktora çalışması yaptı. Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun Köy Seyirlik oyunları üzerine yaptığı çalışmalar, yetiştirdiği öğrenciler ve sahneye koyduğu oyunlarla tiyatromuzda derin izler bırakan Prof. Dr. Nurhan KARADAĞ, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü başkanlığı ve Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürlüğü yapan Karadağ Türkiyenin en köklü amatör tiyatro topluluklarından Ankara Deneme Sahnesi’nde yıllarca da yönetmenlik yapmıştır.

Köy seyirlik oyunlarına uluslararası nitelik kazandıran tiyatro ustası 1967 yılında İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’nde En iyi oyun “Uzundere” ile oyuncu olarak ilk ödülünü almıştır. Ödül bununla kalmayarak 2006 yılında Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali’nde “Tiyatro ONUR Ödülü” gibi yirmiye yakın ödül aldı.

Yüze yakın oyun yöneten Prof. Dr. Nurhan Karadağ, Eski Komedya, Dramatik Köylü Oyunları, Halkevleri Tiyatrosu, Alevi-Bektaşi Kültürü ve Sanatı ve Tiyatro Seyircisi konusunda bilimsel çalışmalar yaptı.

Nurhan Karadağ, Sahne, Televizyon ve Radyo oyunları yazdı. Birçok radyo TV ve filmde oyuncu, sunucu, danışman olarak görev yaptı.

Nurhan Karadağ, Köylü-İşçi-Kentli Tiyatroları, Tiyatronun yaygınlaşması ve Söyleşili Tiyatro konularında uygulamalar yaptı. Oyun yönetiminde ulusal ve çağdaş motiflerle müzik, dans, mim ve resim-heykel sanatlarından yararlanıp koral atmosferler uygulayarak reji biçemleri geliştirdi.

DTCF'de Bölüm Başkanlığı yapan Karadağ, Sevda Şener, Metin And, Ayşegül Yüksel, Sevinç Sokullu, Turgut Özakman, Ergin Orbey gibi alanının önemli isimleriyle aynı kürsüyü paylaştı.

Nurhan Karadağ, Şehir Tiyatroları'nda 1984-1985 sezonunda yönettiği "Misafir" adlı oyunla "Avni Dilligil Jüri Özel Ödülü", 1986'da yönettiği "Taziye" ile "Sanat Kurumu En İyi Yönetmen Ödülü"nü aldı.

Karadağ, 1998'de Şehir Tiyatroları'nda "Eşik", 2002'de "Düğün ya da Davul" adlı oyunları yönetti.

 

 

Scroll to Top