M. Erhan Durukan: “SAMET AĞAOĞLU”

M. Erhan Durukan “SAMET AĞAOĞLU”

Samet Ağaoğlu, 6 Ağustos 1982’de İstanbul’da vefat etti. Türk yazar, siyasetçi.

Samet Ağaoğlu Azerbaycan'dan Türkiye'ye göç eden Ağaoğlu ailesinin dördüncü çocuğudur ve kendisi gibi yazar ve fikir adamı olan Ahmet Ağaoğlu'nun oğludur.

Samet Ağaoğlu, 1909 yılında Bakü’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Beyazıt Feyziye Mektebi’nde tamamladı. 1926 yılında Ankara Lisesi’ni, 1931 yılında ise Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Üniversite eğitiminden sonra doktora çalışması amacıyla gittiği Strasbourg’da on altı ay kaldı. Ancak, doktorasını tamamlamadan Türkiye’ye döndü. İktisat Bakanlığı İş ve İşçiler Bürosu Tetkik Memurluğu'nda memuriyete başladı.

Aynı Bakanlıkta İç Ticaret Genel Müdürü iken devlet hizmetinden ayrılıp (1946) avukatlığa geçti ve Demokrat Parti'nin kurucuları arasında yeraldı.

FOTOĞRAF- Başvekil Adnan Menderes, Fuat Köprülü ve Samet Ağaoğlu.

1950, 1954, 1957 seçimlerinde Manisa'dan Milletvekili seçilerek Mecclis’te yer aldı.  Aynı dönem, Adnan Menderes hükümetlerinde çalışma, sanayi ve devlet bakanlığı görevlerinde bulundu. 27 Mayıs 1960 İhtilali’nin ardından yargılanarak ömür boyu hapse mahkûm edildi. İmralı ve Kayseri cezaevlerinde tutuklu kaldı. 1964 yılında Yassıada hükümlüleri için çıkarılan af sonucu serbest kaldı. Siyasi içerikli pek çok yazıya imza atmış olan Samet Ağaoğlu, öykü ve denemelerini ise dönemin, Varlık, Yücel, Çığır gibi önemli edebiyat dergilerinde yayımladı.

Aftan sonra kendini tümüyle yazılarına veren Samet Ağaoğlu, 6 Ağustos 1982 tarihinde öldü.

ESERLERİ:

Hikâye Kitapları: Strasburg Hatıraları, Zürriyet, Öğretmen Gafur, Büyük Aile, Hücredeki Adam, Katırın Ölümü.

Hatıra: Babamdan Hatıralar, Babamın Arkadaşları, Aşina Yüzler, Arkadaşım Menderes, Marmara’da Bir Ada, Demokrat Parti’nin Doğuş ve Yükseliş Sebepleri, İlk Köşe.

İnceleme: Kuva-yı Milliye Destanı

Gezi: Sovyet Rusya İmparatorluğu

Siyasi Günlük: Demokrat Parti'nin Kuruluşu.

Samet Ağaoğlu, sadece siyaset sahnemizin değil siyasi literatürümüzün de en özgün ve en önemli isimlerinden.

Ağaoğlu'nun ilk kez günışığına çıkan siyasi günlüğü, yakın tarihimizin önemli bir dönemine ilişkin çok zengin bir eser niteliğinde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top