M. Erhan Durukan: “AYHAN IŞIK”

M. Erhan Durukan: “AYHAN IŞIK”

Diğer Haber Kategorileri

M. Erhan Durukan: “AYHAN IŞIK”

Ayhan Işık, 5 Mayıs 1929’da İzmir’in Konak semtinde doğdu. Sinema oyuncusu, yapımcı, yönetmen, senarist, ses sanatçısı ve ressam.

Ayhan Işık, 200'ü aşkın filmde başrol oynadı. Önemli filmleri arasında "Öldüren Şehir", "Kardeş Kurşunu", "Kanlı Firar" ve "Acı Hayat" sayılabilir.

Ayhan Işık’ın asıl Adı Ayhan IŞIYAN’dır. Altı çocuklu bir ailenin küçüğü olan Ayhan Işık, altı yaşındayken babasını kaybeder. İlk, ortaokul ve lisenin bir kısmını İzmir’de, kalan kısmını abisinin üniversite tahsili için annesi ve kardeşleri ile geldikleri İstanbul’da tamamlar. 1953’te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun oldu.

Sinemaya geçmeden önce grafiker olarak çalışan sanatçı, çeşitli dergilere kapak resimleri yaptı.

Akademideki okul arkadaşlarının Hollywood starı Clark Gable‘a benzettiği Ayhan Işık, arkadaşlarının teşvikiyle Grafikerlikten sinemaya 1951’de Yıldız Dergisi ve İstanbul Film’in açtığı artist yarışmasını kazanarak geçiş yaptı. Aynı yarışmada kadınlardan da Belgin Doruk birinci oldu.

Ayhan Işık, aynı yıl “Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan” filmiyle ilk filmini çevirerek beyazperdede gözüktü. Üçüncü filmi “Kanun Namına” ile oyunculuktaki yeteneğini kanıtlayarak üne kavuştu.

1959 yılında Amerika’da Hollywood‘a giderek şansını birde orada denemek istedi ve sinema konusunda incelemelerde bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra yeni filmler çevirerek ününü sürdürdü. Bu yıllarda çevirdiği “Küçük Hanım” seri filmleri halk tarafından oldukça beğenildi.

Ayhan Işık da 1972’de film yıldızlarının sahneye çıkma ve plak yapma modasına uyar ve Münir Nurettin Selçuk‘tan dersler aldı, Klâsik Türk Müziği dalında solistlik yaptı ve bir tane 45’lik plak doldurdu.

Yeşilçam’da mert, tuttuğunu koparan, bıçkın mahalle delikanlısı karakterlerine hayat veren Türk sinemasının “Taçsız Kralı” Ayhan Işık, 200 kadar film çevirdi.

1975’den itibaren Oyunculuğunun yanı sıra yapımcı, yönetmen ve senaristlik de yapmaya da başlayan Işık, bir süre sonra da oyuncu ve yönetmen olarak 1976 yılında “Örgüt” filmini çekti ve bu arada TV’de bazı reklam filmlerinde rol aldı.

Türk sinemasının belki de en büyük oyuncularından biri olan Ayhan Işık, ikinci filminden sonra fiziği ve yeteneği ile dikkatleri çekerek, ölene kadar çevirdiği bütün filmlerde hep başrol oynadı.

“Kral” ünvanını alan Işık, ününü en uzun süre koruyan ilk oyuncu oldu. Işık; 1954’te Türk Film Festivali’nde, 1962’de Ses, 1965’te Artist ve daha birçok yayın organının düzenlediği yarışmalarda “en başarılı erkek oyuncu” seçildi.

13 Haziran 1979 tarihinde İstanbul’da Bebek’teki evinin balkonunda güneşlenirken güneş çarpmasına bağlı beyin kanaması geçiren Ayhan Işık hastaneye kaldırıldı ise de kurtarılamadı ve üç gün sonra 16 Haziran 1979 da vefat etti.

Gülşen Işık ile evli olan Ayhan Işık’ın, Serap adında bir kızı vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top