
Cahit Irgat, 21 Mart 1915’te Lüleburgaz, Kırklareli’nde doğdu. Son sınıftayken Edirne Öğretmen Okulu’ndan ayrılan Irgat, birçok tiyatroda oyunculuk yaptı.
1932 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı’nı, 1936 yılında bıraktı. İstanbul Şehir Tiyatroları, Küçük Sahne, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Adana Şehir Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Oda Tiyatrosu ve Cahide Sonku ile kurdukları Cahitler Tiyatrosu’nda çalıştı, birçok sinema filminde de rol aldı.
Sanatçı şiirleriyle de tanınmaktadır. İlk şiirleri 1935’ten itibaren Cahit Saffet imzasıyla Varlık ve Servet-i Fünun gibi dergilerde yayımlanır.
Sanatçı, 1950 yılında Bırakılan Çocuk filmini yönetmiş ve şiirlerinin dışında bir de roman yazmıştır. Mina Urgan’la bir dönem evli kalmış olan sanatçı, bu evlilikten dünyaya gelen şair Mustafa Irgat ve oyuncu Zeynep Irgat’ın babasıdır. 5 Haziran 1971 yılında İstanbul’da vefat etti.
Enver Topaloğlu: “Şair Cahit Irgat’a selam!”
“Şairler ölmez” sözünün kuru bir slogan olmadığına, geçen günlerde bir kez daha tanık olduk. Şairler ölmez; hiç umulmadık bir anda, hiç umulmadık bir yerde, umulmadık biçimde hatırlanır, hatırlatılırlar. Şairlerin ölümsüz olduğunu, en son cumhurbaşkanının “millet bahçesi” açılışı sırasında okuduğu şiirle görmüş olduk. Törende okunmak için, toplumcu gerçekçi olarak bilinen şiir anlayışına sahip Cahit Irgat’a ait “Ağaç” başlıklı şiir seçilmişti:
Ağacım, dört kol çengi kıyamet
Her dalımda bir memleket
Uzar kollarım uzar
Taşımda toprağımda bereket
Köklerimden başlar hürriyet
Bana çarptıkça anlar
Yağmur yağmur olduğunu
Rüzgâr rüzgâr.
Taşımda toprağımda kıyamet
Köklerimden başlar hürriyet.
YAPITLARI:
Şiir:
Bu Şehrin Çocukları 1945
Rüzgârlarım Konuşuyor 1947
Ortalık 1952
Irgatın Türküsü 1969.
Roman:
Geri Dönemezsin (1947).