M. Erhan Durukan: “NENE HATUN”

M. Erhan Durukan: “NENE HATUN”

Diğer Haber Kategorileri

M. Erhan Durukan: “NENE HATUN”

Nene Hatun, 22 Mayıs 1955’te vefat etti. Türk kadın savaşçısı.

Nene Hatun, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Aziziye Tabyası’nın savunulmasında verdiği mücadele sayesinde kahramanlaşmış bir Türk kadınıdır.

1857 doğumlu olan Nene Hatun’un kahramanlık hikâyesi şu şekilde gelişmiştir: 1877 yılında 8 Kasım’ı 9 Kasım’a bağlayan gece, Ermeni çeteleri Erzurum’un Aziziye Tabyası’na girmiş ve tabyayı koruyan Türk askerlerini uykuda yakalayıp kılıçtan geçirmiştir.

Bu sayede Rus askerleri de hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyaya sahip olmuştur. Bunu duyan Erzurum halkı ellerine geçirdikleri her tür silahla sabah ezanından sonra akın akın tabyaya yürümüş, 1000 şehit vermek pahasına tabyayı geri almıştır.

İşte tabyaya koşanlar arasında, erkeği cephede çarpışan Nene Hatun da vardır. Ağabeyi Hasan bir gün önce cepheden yaralı olarak gelen ve kollarında can veren Nene Hatun üç aylık bebeğini Allah’a emanet ederek tabyaya koşmuş ve en ön safta savaşarak destansı bir mücadele vermiştir.

YILIN ANNESİ

Türk Kadınlar Birliği, 5 Mayıs 1955’te Nene Hatun'u “yılın annesi” seçmişti.

Dünyada 1908’den beri kutlanan Anneler Günü Türkiye’de ilk kez 1955’te kutlandı. Yılın ilk annesi de Osmanlı-Rus savaşının kahramanı Nene Hatun seçildi. Ancak tüm çabalara rağmen kadına şiddet bir türlü bitmek bilmedi. “Cennet annelerin ayağının altındadır” hadisine rağmen Türkiye’de ve İslam dünyasında kadınlar statü kaybetmeyi sürdürdü

Anneler Günü, 1955 yılında Türk Kadınlar Birliği tarafından alınan bir karar sonucu her yılın mayıs ayının ikinci haftasında ülkemizde kutlanmaktadır. Bununla birlikte ülkemizde kadın hakları ve kadının tolumdaki yeri çağdaş ülkelerin gerisinde kalmaya devam etmektedir.

1955 yılının ilk Anneler Günü’nde “anneler annesi” seçilen Nene Hatun’un Erzurum’daki evinde vali, generaller, il müdürleri, öğrenciler ve Kadınlar Birliği üyelerinin katılımıyla güzel bir tören yapılmış, Nene Hatun’a hediyeler takdim edilmişti.

“Nene Hatun Türk Milletinin Annesi” yazılı bir tabelanın, evinin önüne asılması Nene Hatun’u çok duygulandırmıştı. Dükkân sahipleri de vitrinlerine Anneler Günü ile ilgili veciz sözler içeren tabelalar asmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HKÜ'lü milli sporculardan yüzmede çifte başarı

Milli sporculara verdiği burslar ile sportif başarıları olan öğrencilerine kapılarını açarak nitelikli eğitim almalarını sağlayan Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), üniversitelerarası spor müsabakalarında da önemli başarılar elde ediyor.

Ankara'da düzenlenen Üniversitelerarası Türkiye Yüzme Şampiyonası'nda HKÜ Meslek Yüksekokulu, Adalet Bölümü birinci sınıf öğrencisi Kaan Kara 50 metre kurbağalamada Türkiye birincisi, 100 metre ve 200 metre kurbağalamada ise Türkiye ikincisi olurken, HKÜ Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü birinci sınıf öğrencisi Barış Şahin ise 200 metre sırtüstünde birinci, 100 metre sırtüstünde ise dördüncü olarak önemli başarılara imza attılar.

"Sporu ve sporcuyu destekliyoruz"

Öğrencilerinin elde etmiş olduğu bu sportif başarıların kendilerini gururlandırdığını belirten HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Sporun, öğrencilerimizin kariyer gelişimlerini hızlandırıcı bir katkı sunduğuna inanıyoruz. Birçok alanda olduğu gibi sporun her alanında da öğrencilerimizi teşvik ediyor ve destek veriyoruz. Sporu ve sporcuyu destekliyoruz. Milli sporcularımıza burs veriyor ve önlerini açmaya çalışıyoruz. Bu imkânlardan faydalanan öğrencilerimiz, Kaan Kara ve Barış Şahin'in elde ettiği dereceler gibi önemli başarılara da imza atıyor. Öğrencilerimizi gönülden tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Dünya şampiyonluğu da var

Milli takımda da görev alan ve daha önce Fransa'da düzenlenen Yüzme Dünya Şampiyonasında 50 metre kurbağalamada Dünya birincisi olan, açık yaş Türkiye rekortmeni Kaan Kara, “Milli bir sporcu olarak üniversitemi temsil ettiğim şampiyonadan madalyalarla döndüm. Bu aldığım madalyalar Gaziantep tarihindeki yüzme kategorisindeki ilk alınan Ünilig madalyası olma özelliğini taşımaktadır. Dolayısıyla hem üniversitemi hem şehrimi, aldığım madalyalarla elimden geldiği kadar temsil etmeye çalıştım” diye konuştu.

"Desteği hep hissettim"

İki önemli derece elden Barış Şahin ise, “Üniversitelerarası düzenlenen şampiyonada başarılı olmak beni çok mutlu etti. Yapabileceğime inandım ve onların desteğini hep hissettim. Bu duygu ve düşüncelerle her zaman yanımda olan üniversiteme ve aileme teşekkür ediyorum. İlerleyen yıllarda daha büyük başarıları elde etmek için çalışmalarımı durmaksızın devam ettireceğimi özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top