M. Erhan Durukan: “FERİDUN ÇÖLGEÇEN”

M. Erhan Durukan: “FERİDUN ÇÖLGEÇEN”

M. Erhan Durukan: “FERİDUN ÇÖLGEÇEN”

Feridun Çölgeçen, 19 Ocak 1978’de İstanbul’da vefat etti. Sinema ve tiyatro oyuncusu.

Feridun Çölgeçen, 10 Mayıs 1911’de İstanbul’da doğdu. Feridun Çölgeçen, Cumhuriyetin ilk milletvekillerinden Sami Bey’in oğlu. Babası, Fizan’a sürgüne gönderilen ittihatçılardan biri imiş. Atatürk, çölü geçen ilk Türk olması münasebeti ile soyadı kanunu çıktığında “Çölgeçen” soyadını vermiş kendisine…

Feridun Çölgeçen, Ankara Gazi Lisesi mezunu, Konservatuvar’da okudu ama bitiremedi, terk etti.

Feridun Çölgeçen, 1935-37 arasında Almanya, Belçika ve Fransa’da tiyatro kurslarına gitti.

Bir müddet Merkez Bankası’nda, DDY’de çalışan Feridun Çölgeçen, Fransızca öğretmenliği, Konya Halkevi yönetmenliği yaptı.

Feridun Çölgeçen, 1933’de Cici Berber (Muhsin Ertuğrul)’de yan rolle ilk kez kamera karşısına geçti. 1935’de Raşit Rıza topluluğunda Hedefsiz Buseler’le tiyatroda profesyonel oldu.

Feridun Çölgeçen, Nejat Uygur Tiyatrosu’nda oynadı. ABD’de 2 kez evlenip boşandı.

Feridun Çölgeçen, 1937 yılında Berlin’de çekilen “Maenchen Ohne Vaterland” (Vatansız İnsanlar) isimli filmde önemli rollerden birini oynadı. Daha sonra Rossana Brazzi ve Joan Fontaine ile oynadığı “A Certain Smile” (Acı Tebessüm), Victor Mature ve Yvonne De Carlo ile oynadığı “Timbuktu” (Çöller Şahini), Arthur Lubin’in yönetiminde çevirdiği “Mister Limpet”, Peter Loore ile birlikte oynadığı “Balonda Beş Hafta” Feridun Çölgeçen’in ismini Avrupa ve Amerike’da duyuran filmler olmuştur. Ayrıca “FBİ, İstanbul’u Arıyor” filminde de teknik müşavir olarak çalışmıştır.

Feridun Çölgeçen, 1957’de Avrupa’ya, oradan da ABD’ye gitti. ABD kuruluşu olan United Artsits’in Timbuklu adlı filmiyle, Hollywood’da da yer alan sanatçı, Amerika Birleşik Devletleri’nde 20 civarında film çevirerek, Amerikan izleyici tarafından beğeni toplamıştır.

Feridun Çölgeçen, 400’ün üzerinde film çevirdi. Çölgeçen, Avrupa ve Amerika’da 20 yabancı filmde oynayarak yerli sinema oyuncuları için kırılması çok güç bir rekor tesis etmiştir.

Feridun Çölgeçen, 19 Ocak 1978 tarihinde kalp krizi sonucunda 67 yaşında İstanbul’da vefat etti.

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top